Lovaskocsival a föld védelmében, szelektív gyűjtés lóháton? (videóval)

A jó lovas katonának de jól vagyon dolga. Na és mi a helyzet a lovas (kukás) kocsival? Aki esetleg nem hallott még róla, Nagyvázsonyban könnyűszerkezetes lovas kocsival gyűjtik a szelektív hulladékot.  Hazánkban egyelőre kísérleti jelleggel, de ha beválik, akkor évente akár 6,6 milliárd forintot takaríthat meg vele az állam.

A kifejezetten hulladékgyűjtésre tervezett lovas kocsit egy vagy két ló tudja elhúzni mindösszesen 1,5 tonna teherrel. A begyűjtés ideje közel azonos a gépesített szemétgyűjtőkével, így hátrányt nem, előnyt viszont annál többet lehet felsorolni az új módszerről. Mivel a lovas kocsi személyzete külön oktatásban részesül a szelektív hulladékgyűjtésről, így ez sem lehet kifogás az eszköz ellen.

Na de miben több mint a hagyományos gyűjtőjárművek? A világ minden tájáról érkező tapasztalatok alapján egyrészt könnyedén lehet manőverezni vele a szűk utcákban is. Másrészt környezetbarát, hiszen nem termel felesleges szennyezőanyagot. A bekerülési költsége jóval alacsonyabb a gépesített járműveknél. Míg egy automatizált szemétgyűjtő ötven millióba kerül, ugyanezt lovakkal 4-5 millióból meg lehet valósítani. A gyűjtési kedvet is növeli az emberek körében, ha látják, hogy „zöld” szállító viszi tovább az újrahasznosítani kívánt hulladékot. Bevezetésével több milliárd forintot takaríthatna meg az állam és egyúttal 4300 új munkahely is létrejöhetne, a kérdés már csak az, hogy észreveszik-e a benne rejlő potenciált?

A kisfilm mindezek bemutatása mellet arra is rávilágít, hogy a lovas kocsis rendszer hazánk településeinek 75 százalékában alkalmazható.

 

Ötletgazda Fábry Szabolcs János Nagyvázsony polgármestere.