Közlekedési tanácsok motorosoknak

A nyári turisztikai szezonban megnövekszik a motorral közlekedők, és ezzel együtt a motoros balesetek száma is.

Ahogy az autósok, úgy a motorosok között is sokan csak szabadidejükben veszik elő járművüket, ami legtöbbször hétvégére esik. Ezért ebben az időszakban, arányaiban több gyakorlatlan sofőrrel találkozunk, mint a hétköznapokon. Ez nagyobb figyelmet és türelmet igényel mindenki részéről.

Indulás előtt ellenőrizni kell a jármű állapotát. Keressünk szemmel látható sérüléseket, illetve ellenőrizzük a gumik nyomását. A fékek ellenőrzése szintén hozzátartozik az indulás előtti teendőkhöz. Gurítsuk előre a motort és húzzuk be a fékeket. Alapvető fontosságú a kormány hibátlan működése is. Forgassuk jobbra-balra a kormányművet, s ha mindent rendben találunk és a világító és jelzőberendezések is működnek, akkor felbőghet a motor és lassan indulhatunk.

Fontos a megfelelő ruházat. A motorost nem védi karosszéria, tehát nincs semmi, ami egy esetleges baleset bekövetkeztekor megvédené őket. Az egyetlen, ami megakadályozhatja, vagy súlyosabb esetben csökkentheti a sérülés fokát, az a megfelelően kiválasztott motoros ruházat, amelynek része a bukósisak, motoros dzseki, motoros nadrág, gerincvédő, kesztyű, csizma.

A sebesség okozta adrenalinfröccs sokakban szinte függőséget okoz. Kétkeréken pedig még inkább átéljük a száguldás élményt, mint egy négykerekű járművel. Pont emiatt kell mindig ésszel megválasztani a sebességet. Fontos, hogy ne csak mi, hanem a közlekedésben velünk egy időben részt vevő partnereink is egyben megérkezzenek a célállomásra. Vegyük figyelembe az időjárást, az útviszonyokat, a látási körülményeket a sebesség megválasztásakor.

A motoros a közúti közlekedés során nehezebben észrevehető, mint az autók. Ezt élénk színű motoros ruházattal, esetleg motoros láthatósági mellénnyel ellensúlyozhatjuk. Sokszor a motoros a felezővonalhoz húzódva követi az autóst. Ennek több oka van. A vonal mellé húzódva előrébb lehet látni és az akadályokat jobban észre lehet venni. Másrészt a motorosnak életbevágó, hogy az autós lássa őt a visszapillantóban. Motorral mindig úgy kövessük az autóst, hogy lássuk a vezető arcát a tükörben. Így biztosak lehetünk benne, hogy a tükörbe nézve az autós is lát minket.

A legfontosabb azonban, hogy tartsák be a KRESZ szabályait, vezessenek óvatosan és körültekintően!