Szembe ment a multikkal, milliomos lett

Bálint Karola szembe ment a multikkal és milliomos lett a diáklány aki leprogramozta, majd benevezte a bevásárlást segítő mobilalkalmazást a nemzetközi ISEF, azaz Intel Intel International Science and Engineering Fair innovációs és tudományos versenyre. Az ISEF a világ legnagyobb kamaszoknak szóló versenye, s 1950 óta létezik. Célja, hogy minél több fiatal kezdjen matematikai, természettudományos kutatásokba. Karola a programmal elnyerte az ISEF különdíját, az Oracle Academy-t s ezzel együtt 1,4 millió forintot.

Bevásárlólistát számtalan formában készíthetünk magunknak, írhatjuk használt borítékra, papírra, mobiltelefonra, felmondhatjuk diktafonra. Bármelyiket is választjuk még mindig van egy nagy kihívás, mégpedig az, hogy megtaláljuk a bolt polcán a terméket. A boltban keveregve nekem is sokszor megfordult már a fejemben, hogy de jó lenne egy olyan alkalmazás, ami megmondja, hogy hol találom a mazsolát, vagy az akciós konzervet, vagy bármi mást ami tegnap még itt volt, de a bolt ütemezett átrendezése után, pont a túloldalra, vagy az üzlet egy eldugott szegletébe került. Ilyenkor általában az egész bolt olyan, mintha valami mérges kutyák között lennénk, hiszen mindenki morog, hogy már megint nincs meg amit keres. Van aki feladja és nem vásárolja meg amiért ment, vagy megveszi a drágábbat, vagy zaklatja a sokszor amúgy is túlterhelt eladótéri munkást.

Karola applikációja erre a vásárló szemszögéből nézve bosszantó problémára próbál megoldást találni. Az applikáció lényege, hogy a bevásárlólista alapján a telefon elkészíti a útvonaltervet az üzletben. Így tulajdonképpen körülnézés nélkül csak végig kell futnunk a bolton és go pénztár.  Egyébként a fiatal lány elmondása szerint pont azért  hívta életre az applikációt, mert gyakran előfordult vele, hogy elképzelésével  ellentétben sokáig tartott a bevásárlás, mert nem bukkant rá a termékre, amit a boltban keresett.

Még mielőtt most mindenki rohanna az app store-ba sajnos el kell mondani azt is, hogy a versenyen egy fiktív bolt adataival volt feltöltve a program, így még nem került fel a letölthető applikációk közé. Úgy tudjuk, hogy a kis zseni várja az üzletek jelentkezését. A kérdés, hogy vajon ki lesz az első aki ezt meglépi. Hiszen a kereskedelmi iskolában az első dolgok között tanítják ezt a kereskedelmi trükköt, miszerint rendszeresen rendezd át az  üzletet, ezzel rákényszerítve a vásárlót arra, hogy körülnézzen és ne csak az akciós újsággal a kezébe megvegye az ami miatt betért az egységbe.  Ezt az alap receptet a multik biza előszeretettel alkalmazzák. Az akciós újságjaikat hétről hétre megtaláljuk a postaládánkban, vannak akik heti két kampányt is indítanak. Majd amikor az ember kezében az újságban megérkezik az üzletbe, sokszor csak áll és néz mint borjú az új kapura. Majd órák múlva tele kocsival távozik az üzletből, igaz néha pont az nem sikerült megvásárolnia amiért ment.  Az alkalmazás ezen próbál segíteni, ami ugye szembe megy a “kereskedők” érdekeivel.

Bálint Karola a programozást 12 éves korában kezdte autodidakta módon, hiszen iskolában sokszor még a számítógépek alapszintű kezelésére sem tanítják meg a gyerekeket. Gimnáziumban, középiskolában, már komolyabban foglalkoznak a tárgyal, de az applikáció fejlesztés még mindig nem szerepel a tanmenetben így marad az internet a fórumok és a youtube. És reméljük nemsokára az Ajkai Okosház, ahol a fiatalok átadhatják egymásnak a tudásukat, megoszthatják az ötleteiket, megvitathatják az adott problémákat, azokra közösen megoldást találva.

A HÍR TV riportja az alábbi hivatkozáson látható.

http://hirtv.hu/reggelijarat/tudos-lanyok-1343466

 

  • Szembe ment a multikkal, milliomos lett