Az állam engedje el az eddig ki nem számlázott szemétszállítási díjat!

Napok óta attól hangos a sajtó, hogy nem kapják meg az emberek a szemétszállításról a számlát. Ajkán tapasztalataink szerint, rendben vonja az Avar Kft. a havi költséget.A Jobbik azt szorgalmazza, hogy az állam engedje el a lakosságnak azt a szemétszállítási díjat, ami április óta még nem számlázott ki.

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: április eleje óta a legtöbb településen nem kaptak csekket a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-től, amely most egy összegben tervez számlázni, s ez óriási megterhelést jelent a családoknak az őszi időszakban. Számítása szerint 20-30 ezer forintos számlákról lehet szó.
A jobbikos politikus szerint a legjobb anyagi helyzetben lévő megyékben is 80-90 százalékos a fizetési hajlandóság, a szemétszállítás 13 milliárd forint körüli kintlévősége pedig év végére megduplázódhat.
Kepli Lajos közölte: mivel az állami koordináló hibájának tartják, hogy nem állították ki a csekkeket, ezért a díj elengedését kérik az államtól.
Értékelése szerint egy elhibázott rendszer jött létre az ágazatban, ezért annak gondosabb megtervezése szükséges. Hozzátette: nem szeretné, ha Magyarországon a nápolyihoz hasonló állapotok alakulnának ki, ahol a maffia tette rá a kezét a szemétszállításra és tette tönkre azt.