Eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszer-jelölése

Július 20-tól eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése, például a sokszor használt narancssárga kör.

A diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést – többek között narancssárga kört vagy a diabetikus feliratot – használt. Most viszont egy uniós rendelet miatt – amely előírja a diabetikus élelmiszer-kategória megszüntetését – eltűnnek ezek a jelölések.
A hároméves türelmi idő után, július 20-án hatályba lépő szabályozás csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról.
A változás mellett elsősorban az szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták.
Antal Emese dietetikus korábban az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta: a jelölés miatt a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekről sokan azt gondolták, bármennyit ehetnek belőle, pedig ezek gyakran ugyanolyan energiatartalommal bírnak, mint a hagyományos termékek.

Ez azt is jelenti, hogy ezentúl mindenkinek jobban kell figyelnie a vásárláskor, nehogy véletlenül  diabetikus készítményt vásároljon.

Az is aggályos, hogy mi a helyzet azokkal a nem cukorbeteg fogyasztókkal, akiknek a diabetikus termékek fogyasztása okoz problémát. Illetve az egészséges embereknél mennyire okozhat egészségkárosodást a mesterséges édesítőszer használata? images (3)