Búcsú Nagyboldogasszony emlékére Bakonygyepesen

bakonygyepesi nagyboldogaszony templomKinek mi jut eszébe akkor ha azt hallja, hogy búcsú lesz a faluba? A felnőtt bulizni szerető generációnak a bál a mulatás. A gyermekeknek valószínű a ringlis, a bazár sor, és a nagyi süteményei, és nem értik, hogy miért olyan fontos a templomi mise, hiszen azt minden vasárnap megtartják.


Ez a nap mégis más mint a többi, ez a  templom búcsúja, vagyis a templom névadójának  ünnepe, annak a szentnek, „titok”-nak (pl. Szentháromság, Szent Kereszt stb.) a napja, akinek tiszteletére a templomot felszentelték. Magyarországon a legtöbb templomi búcsút a termés betakarítása utáni hónapokra tették. Városunkban a védőszent menybemenetele napjához közeli időpontban tartják. Így hát nem csoda, hogy a  templomi búcsú napján vendégséget tartanak, amelyre a közelebbi és távolabbi községekben élő rokonokat és jóbarátokat meghívják. Ahova a  meghívott vendégeknek már istentisztelet előtt illik megérkezniük és részt venniük az istentiszteleten. Ezután következhet az ételben, italban bőséges ebéd. Ebéd közben és utána az egymást ritkán látott rokonok és jóbarátok megbeszélhetik az elmúlt idők eseményeit.

bakonygyepesi bucsu nomadia büfeNagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, melyet augusztus 15-én tartanak. Az ajkai bakonygyepesi templom is az ő nevét viseli, ezért az idei bakonygyepesi búcsú augusztus 14-én ünnepi szentmisével kezdődött. Tíz órára zsúfolásig megtelt a Nagyboldogasszony templom a falu lakóival és vendégeikkel. Az ünnepi áldást most dr.Márfi Gyula veszprémi érsek adta. Az ebéd elfogyasztása után tizennégy órakor kezdetét vették a focipályán  XII. Gyepes Kupa döntő futball mérkőzései. A mérkőzéseket mint mindig most is Varga Péter vezette. Idén a legjobbnak a Barátok elnevezésű csapat bizonyult. Ők  Áment Mártontól, a Gyepesi Örökségünk Egyesület elnökétől vehették át a jól megérdemelt Gyepesi Kupát.Tizennyolc órakor Pék Attila önkormányzati képviselő köszöntője után ismét benépesült a focipálya a 100 Folk Celsius koncertjére. Az együttes öt tagja Orbán József, Littvay Imre, Légrády Péter, Mikes Attila és Kocsándi Miklós vérbeli countrydalaikkal nem csak a kicsiket énekeltette meg, de az idősebb korosztályt is bevonták a közös produkcióba. Voltak akik táncra is perdültek a színpad előtt.Orbán Józseftől az előadás alatt megtudhattuk, hogy a 2016-os év fontos és jelentős dátum a 100 bakonygyepesi bucsu 100 folkFolk Celsius életében hiszen az együttes ebben az évben ünnepli fennállásának 40. évfordulóját és több mint 10 ezer élő koncert van a hátuk mögött. Repertoárjuk most is végtelen volt, hiszen olyan számokat hoztak magukkal mint az Ohio, a Miki manó, az Országút vigyél haza, Nagy ho-ho horgász vagy a Hány lába van. Persze Paff, a bűvös sárkány sem maradhatott ki sokak örömére. A remek koncert után a vendégeket a Nomádia büféje látta el étellel és itallal, míg a gyerekeket körhinta, ugrálóvár, célbadobáló és lufibohóc szórakoztatta. A bakonygyepesi búcsú zárásaként Pék Attila és zenekara gondoskodott a hajnalig tartó jó hangulatról.

A rendezvényen feltűnt Pákai Gergő is, akiről azt olvastuk, hogy előző nap lesérült, vele stábunk élő közvetítés keretén belül beszélgetétett. Riporterünk kérdésére Gergő elmondta, hogy a sérülése nem komoly, szerencsére már jól van. Egyben kihangsúlyozta, hogy nem az a baj, hogy lerúgták, hanem az, hogy kikapott a csapat. A búcsúban készült élő közvetítéseket az Ajkai Szó facebook oldalán lehet visszanézni. Ahol a jövőben is számíthatnak ilyen és ehhez hasonló közvetítésekre olvasóink.