Elfogtunk egy levelet- a hulladékszállító odaadással végzi a munkáját

Országszerte problémát okoz, a szelektív gyűjtők nem megfelelő használata. A szelektív szigeteken elhelyezett illegális hulladék, nem csak a lakóknak okoz kellemetlenséget, de a szolgáltatónak is jelentős többletmunkával és többletköltséggel jár. Mindennek fejében még a népharag is őket éri el, mondván, hogy nem viszik el a szemetet.

Szentesen tízezer forint fejpénzt tűztek ki a szemetelőket lebuktatóknak, ennyit fizetnek annak, aki fotót vagy videót küld illegális szemetelőkről. A felhívást a helyi városellátó cég tette közzé, mert elegük lett abból, hogy egyre többen rakják a szelektív hulladékgyűjtő szigetek köré a szemetüket. A cég képviselője elmondta, hogy nem gondolták volna azt, hogy egy napon belül, ennyi szemetelőt sikerül leleplezni. A kedvencük az a motoros, aki lassítás nélkül vágja oda a szemetet a szelektív szigetre.

A jelenség sajnos Ajka szigetein is jelen van. A TV Ajka panaszláda című műsora a tósoki városrészben elhelyezett hulladékszigettel foglalkozott, de sajnos a többi szigeten sem rózsásabb a helyzet. Ajkarendeken a hulladéksziget áthelyezésével is próbálkozott a szolgáltatást végző AVAR kft. Megoldást ez sem nyújtott a problémára, ráadásul az új sziget érthetetlen módon elég nagy ellenállást váltott ki.

Ezt a pingpongozást elégelte meg Pápai József gépkocsivezető, aki becsülettel, lelkiismeretesen végzi munkáját. És bizony hétről hétre kiganyézza az ajkarendeki szigetet is.  Szelektív hulladékgyűjtésről közzétett levelét változtatás nélkül közöljük.

 

Tisztelt INFO TV, AVAR Ajka Kft vezetősége és Ajkarendeki lakosok ! Az Augusztus 29.-én közzétett cikkükre szeretnék reagálni ! Érintett vagyok ebben a ping-pongozásra hasonló párbeszédben,amiben én vagyok a labda,akit mindkét oldalról lehet ütni ! Édesapám Tanárember volt,úgy tanított hogy számoljak el 10-ig vagy ha kell 100-ig mielőtt mondok valamit,de ha kell álljak ki magamért ! Most eljött megint ez az idő ! 5 éve Én hordom a szelektív hulladékot az Önök településéről kisebb-nagyobb harcokat vívva nyáron a meleggel,darazsakkal,télen a hóval-faggyal és az illegálisan lerakott hulladékkal ! Először is leszögezném,hogy a kialakult helyzetért nem Én és nem a Cégem a felelős,hanem kizárólag az Ajkarendeki lakosok ! Az Én munkám hogy oda menjek a kukásautóval a szelektív szigethez beírjam a menetlevélre az érkezést ( a rendőrségnek ),a szelektíves járatlapra hogy hány perc alatt raktam fel 2 konténert (a főnökeimnek )és beírom a 21. századi találmányba a LOGGERBE és fellövöm a műholdra,hogy lássa a pesti ember is,hogy most rakok fel 2 db 1100 literes műanyagos konténert ! Azt viszont csak az Ajkarendeki lakosok látják,hogy utána kiugrok az autóből és felrakom a 2 konténert,utána összeszedem a körülötte szétszórt zsákokat,szemetet és az útról egész a Vízmű védterület kerítésétől is számtalan esetben a szétszóródott PET palackokat ! Szerintem nem az a megoldás, hogy 3 havonta ide-oda telepítem a szigetet és többször ürítjük a konténereket,hisz ezzel a lépéssel csak lovat adunk az illegális lerakók alá !(Hiszen úgyis elviszik,akármi van odarakva ! ) A megoldás a lakók informálása,gyűléseken oktatása,térfigyelő kamerák kiépítése és nem utolsó sorban a lakóközösség figyelme,hiszen a hulladékot nem kézben viszik oda ! Elég,ha a rendszámot felírják vagy aki lerakta a nevét , hiszen kicsi,összetartó,rendszerető település és ismerik egymást az emberek ! Az Avar Kft-nél elkezdődött végre kicsi megújulás,hiszen bemutatók keretében népszerűsítik,segítik a szelektív hulladékgyűjtést ! Én a kamionos múltamat adtam fel,mert hiszek benn,hogy jó ügyet szolgálok és szeretnék emelt fővel az unokáim szemébe nézni majd,hogy a tőlük kölcsönkapott földre vigyáztam ! Lehetnék a szakmám szerint szakács,kamionos,buszsofőr,hitel ügyintéző vagy targoncás is,de így tudok inkább a jövőnek és embertársaim hasznára lenni ! Tudom,hogy a fizetés megalázóan kevés itt,de mégis jó célt szolgálok,ezért ütött szíven a cikkük ! A világot nem tudom megváltani,de az 5 évem alatt lelkiismeretesen,rendben végeztem a munkám,hogy a közell 50 település ami hozzám tartozik tiszta,szemétmentes legyen ! Ha ezek után valakinek nem tetszik a munkám,jobban tudja végezni,fejet hajtok és tovább megyek ! Tisztelettel: Pápai József gépkocsivezető