Kilátótól kilátóig

Kirándulni indultak a Bródy Imre Gimnázium diákjai. Két csoport gyülekezett szeptember 24-én az ajkai vasútállomáson. Az egyik csoport a Bródy túrakör tagjaiból állt, ők a heti két tanítás utáni testnevelés órát váltják ki a havi egy túrával. A diákok másik csoportját az énekkarosok alkották, akik kétnapos kirándulásra indultak a Cuha völgyébe. Az énekkarosok kirándulását az iskola alapítványa támogatta. A túrára indulókat az iskola tanárnője Pegánné Göntér Szilvia túravezető kísérte.

Az idei első túra veszprémi barangolás címet kapta, ahol 18 km távot teljesítettek a diákok. A csapat reggel 7 óra után gyülekezett a vasútállomáson, ahonnan Veszprémig mentek vonattal. Onnan gyalog a Jutas vitéz kilátóig, majd a Szent Margit romokat tekintették meg. Az ifjú turistákhoz kegyes volt az időjárás, nem vette el a csapat kedvét a további természetjárástól, hiszen gyönyörű napsütésben indulhattak tovább a Gulya-dombra, ahol a nemrég átadott Gizella királyné kilátót hódították meg. Ez a kilátó építészetileg ritka megoldású, mert nem fából, hanem horganyzott acélból készült, 22 méter magas, hét szintes, és 51 tonna össztömegű. A kilátó tetejéről megnézhették, hogy milyen magasra kell még menniük, hogy a Csatár-hegyről is megcsodálhassák a gyönyörű őszi panorámát.

A 375 méter magas Csatár-hegy tetején épült 150 méter magas kilátónál megpihentek, majd Márkó felé vették az irányt. Itt véget is ért a túrájuk. Vonatra szálltak, és délután három óra felé visszaérkeztek Ajkára. Fáradtan, de élményekkel gazdagodva érkeztek haza. Még hat túra teljesítése vár rájuk a 2016/2017-es tanévben. A következő október 22-én lesz, amikor sétára indulnak a Felső-Cuha szurdokba ez a táv 8 km.

F.P.T.