Húsz éves az Ajkai Konzervatív Klub.

A konzervativizmus jelene és jövője Európában, kihívások és lehetőségek a XXI. században Magyarországon. Így foglalható össze Tőkéczki László történész, egyetemi tanár előadásának gondolatmenete, melyet nagyszámú érdeklődő előtt tartott az Ajkai Konzervatív Klub 20. éves fennállását ünneplő jubileumán az Ajkarendeki Művelődési Házban.

14606356_618963218308656_3968592905960586527_n

A klub jelenlegi elnöke Nagy Sándor köszöntőjében felidézte, hogy a klub megalakításának gondolata már az 1994-es első önkormányzati ciklus végére felmerült. A gondolatot tett követte és dr. Andrónyi Tamás alapító elnök és 35 fő alapító tag részvételével 1996. januárjában alakult meg az egyesület a konzervatív értékrendet valló, a közösségért felelősséget vállalni kívánó és azért tenni szándékozó emberek számára.

Első előadó 1995 . márciusában Tőkéczki László volt, így nem véletlen, hogy a 20. jubileumon is az ő előadásával kezdődött. A kicsit több mint egy órás előadás a 21. század problémát gyűjtötte egy csokorba. Beszédében kiemelte, hogy- A kétszeres, háromszoros, munkateher, ma már látszik az egészségügy, halálozási mutatókon.  Egy egészséges társadalomban egyensúlyban kell lennie az emberi életnek. Mind a társadalomban, mind a családban, mind a kistelepüléseken, mind az intézményekben, mind egyáltalán az egész országban. És éppen ezért megkellene, hogy változzon a magyar társadalomnak a gondolkodása, mert a gondolkodási változás az mutatkozik, egy két területen tetten is érhető. – Erre a népszámlását hozta például, ahol 2001-es adatokhoz képest másfélmillióval kevesebb ember nyilatkozott a vallási hovatartozásáról 2011-ben.

Előadásában rendszeresen előjött a  migráció kérdése is. A migráció kapcsán a történész felhívta a figyelmet arra, hogy következtében akár polgárháborús helyzet is kialakulhat. – Mert, hogy ha a muzulmánok, a mohamedánok elérnek egy bizonyos szintet akkor a demokrácia jegyében, akár átszavazzák az országot egy másik rendszerbe. – majd hozzátette. -Ez nem vicc, és ugyan ez vonatkozik egy sor másik kérdésre ami fenyegeti társadalmunkat. Ez körülbelül egy 30-40 éves időintervallum. A jelenlévők unokái nagyon könnyen megfogják élni, hogy nem lesznek otthon saját hazájukban.

Az előadás után beszélgettünk a tanár úrral, aki a beszélgetésünkben is kiemelte, hogy a legnagyobb veszélyt a népesség öregedésében látja. Ennek több okát is említett. Az egyik legfőbb oka, hogy egyre jobban kitolódik a házasságok időpontja.

 

Bár az időjárás miatt elmaradtak a bányász férfikórus étvágycsináló bordalai. Az estebédet, ami Nagy Sándor díjnyertes pincepörköltje volt mégis mindenki jó étvággyal fogyasztotta. Az ebédet a a konzervatív klub tagjai főzték, a gulyás mellé a pogácsát batyus bál jelleggel a vendégek vitték. Így aztán nem csoda, hogy számtalan finomság került az asztalokra. Az est kellemes hangulatát zene és beszélgetés biztosította, ehhez Molnár László finom somlói bora is társult. A Konzervatív klub idén még két nagyobb programmal várja az érdeklődőket.

Sebő Ferencné az alábbi gondolatokkal emlékezik vissza az elmúlt 20 évre

 

Köszönjük a klub tagjainak elmúlt 20 éven át tartó támogató figyelmét, érdeklődését, mellyel életben tartották ezt a közösséget. Napjainkban felértékelődik a keresztény hit, az erkölcs, a család, a nemzeti érzés és az ezt hordozó közösségek társadalomépítő szerepe. Tegyük ezért közösen a jövőben is szeretett városunkban, Ajkán.

 

Első előadó 1995 . márciusában Tőkéczki László volt, majd őt követte az előadások, programok, közösségépítő alkalmak hosszú sora az elmúlt 20 esztendőben. A Konzervatív Klub szervezőinek köszönhetően megfordultak Ajkán Korzenszky Richárd tihanyi perjel, Mádl Ferenc mint helyettes államtitkár, Nagy Feró, Waszlavik László, Pozsgai Imre, Pálffy G. István, dr. Osztie Zoltán, dr. Dobos Krisztina, Mellár Tamás, Kristóf Attila, Megyasszai László, Kövér László, Duray Miklós, Szőcs Kálmán és M.Szabó Ildikó, Czakó Gábor, dr. Kovács Zoltán, Németh Zsolt, Fónagy János, Lőwey Csilla és Váradi Péter, Dávid Ibolya, Tóth Gy.László és Molnár Tamás, Csath Magdolna, Siklaky István, Bayer Zsolt, Nagy Alajos, Szászfalvi László, Eperjes Károly, Szántai Lajos, Kocsis István, Hantó Zsuzsanna, Bakay Kornél, Berecz András, Fábry Sándor, Budai Ilona, Jelenszky István, Jókai Anna, dr. Csókai András, Wittner Mária, Maczkó Mária, dr. Márfi Gyula, Csizmadia László, dr. Paksi Zoltán, Torma Mária, Sugár Tamás, Tellér Gyula, Pálffy István, dr. Salamon László, Bulányi György, Lóránt Károly, Agócs Gergely, Balogh Zoltán államtitkár, Kubinyi Tamás, Beke Tünde Lídia bencés, Raffai Ernő történész, Varga István, Petrás Mária, Bálint Bánk pszichológus, prof. dr. Horváth István, Okos Márton Erdély szülöttje, Kudlik Júlia és Szvorák Katalin, Győrfi Károly, a közélet, a művészet, különböző tudományágak, az egyházi élet, és a határon túli magyarság jeles képviselői.

Nagy számú közönség előtt szerveztünk színházi előadásokat (Magyarkanizsai Udvari Színház előadásai), Széki Szalmakalap Táncegyüttes

vendégszereplését, filmvetítéseket, Was Albert megyei szavalóversenyt, Terrorháza látogatást középiskolásoknak. Támogattuk a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület tevékenységét. A határon túli kapcsolatok ápolását, a közösségépítést és a hitbéli megerősödést segítette elő a több alkalommal megszerezett Csíksomlyói zarándoklatunk. 2016. júniusában egy napra vendégül láttuk a kislődi kalandparkban a Beregszászi Magyar Gimnázium 16 tanulóját. Jó hangulatban teltek az évente hagyományosan megrendezett Szent Iván-éji esték a Kauker kocsma kerthelyiségében vagy a somlóhegyi Molnár pince szőlőjében..

Amikor a Konzervatív Klub elmúlt 20 évére emlékezünk, és köszöntjük azokat, akik ennek a közösségnek a létrehozásában tevékenykedtek, nem feledkezhetünk el azokról sem, akik már nincsenek az alapítók közül az élők sorában. A klub tagjai emlékük előtt fejet hajtanak: Bécsi János, Cziglán János, dr. Csertán János, dr. Kauker Ibolya, Ferencz Antal, Földi Dezső, Keller József, Sárai Péter, Sipos Frigyes és Somogyi Lajos.