Nagykorú lett az Árok Party, meleg fröccsel ünnepelt

Tizennyolc éve annak, hogy két régi jóbarát Oszvald Balázs  és Guzslován Gábor megálmodta az Árok Party nevű összejövetelt a nyolc bit szerelmeseinek. A kezdetekben kis baráti összejöveteleknek, mai néven LAN partiknak induló dolog hamar nemzetközivé nőtte ki magát és a mai napig egy kedvelt találkozópont a Commodore, Spectrum, Atari és a többi régi számítógép csoda szerelmeseinek, megszállottjainak.  
Ez az a hétvége, amikor 100-130 ember családdal vagy család nélkül leköltöznek a kis Ajka melletti faluba Ajkarendekre. Egy dolog szinte biztos, hogy közös bennük, hogy a csomagtartóban mindenkinél lapul egy egy ilyen masina.  Amit aztán a tornateremben elhelyezett asztalokon hamar ki is pakolnak, és már mehet is a játék. Persze akadnak olyanok is, akik ilyenkor megragadják az alkalmat a barkácsolásra, esetlegesen másoknak megmutatva, hogy mit, hogyan kell csinálni.  
A szervezők rendszeresen gondoskodnak tartalmas programokról is, és a szombat este  mindig a zenélés jegyében zajlik, amikor is valódi hangszereken játszanak számítógépes játékok zenéit. arok party Napközben pedig a játékon túl előadásokkal várják a látogatókat. Idén szakítottak a hagyományokkal, belső körből kerültek ki az előadók. Bemutatkozott a LUMAFIX64 ami Sztojanov Péter fejlesztése. Péter kameránknak is beszélt az eszközről. A videó cikkünk alatt tekinthető meg. A srácok meghallották az idő szavát, követték a divatot és idén először egy videó blogger előadása is látható, hallható volt. A vlogja természetesen a nyolc bit-ről szól.  arok party_2 Az előadások közben volt alkalom ismerkedni a csapat tagjaival is. Volt olyan látogató, aki büszkén mutogatta nekünk a C16 házba épített C64-es gépét. Olyan is akadt aki játékra invitált minket, de kiselőadást is hallhattunk az Atari gépről. Ezeket is mind mind visszanézhetik videónkban. A rendezvényen idén az InsertCoin egyesület is helyet kapott, az ő játékaikat is bárki kipróbálhatta.

intercoin

 

De, hogy viszonyul a rendezvényhez a falu?
Tizennyolc év bizony nem kis idő, így az Ajkarendekieknek már természetes, hogy falunap után megjelenik az informatikus társadalom a faluban. Ezt a kisbolt is nagyon jól tudja, hiszen hosszabbított nyitvatartással, meleg levessel, hideg kolbásszal és meleg ásványvízzel várta a vendégeket.  
Az egyik vendég a következő szavakkal méltatta az üzletet.
– Érdekes, hogy régen még volt dugipálinka is a pult alól. Most meg hideg a közepe a sültkolbásznak és nem kapunk hideg szódát, vagy ásványvizet a boltban megvásárolt palackos bor mellé.  
Miután ezt elmondta, mi is megpróbáltunk beszélni az üzlet tulajdonosával, de közölte, hogy sajnos nem tud mit tenni, tegyünk a fröccsbe ízesített vizet az van hűtve.  
Persze ha jobban belegondolunk, valóban a hűtés költsége sem térül meg egy üveg ásványvízen. Nagyobb a haszon a fagyasztott kolbászon, és a hamburgereken.  Az meg, hogy a vendég úgy emlékezik Ajkára, hogy – ahol hideg volt a kolbász és meleg a szóda az már nem számít. Az meg már végképp mellékes, hogy ha csúszik a fröccs, akkor a palackos borból is több fogy.