Hajmeresztő történet a Blikkben

A rendőrség cáfolja a blikk.hu oldalon 2016. augusztus 29-én 3 óra 25 perckor „Új módszerrel dolgoznak a bandák! Árat emeltek az embercsempészek” címmel és a Blikk című országos terjesztésű napilap 2. oldalán 2016. augusztus 29-én ugyanebben a témakörben, „Dupla tarifáért dolgoznak az embercsempészek” címmel megjelent írásokban foglalt, minden valós alapot nélkülöző azon híreszteléseket, amelyek szerint Röszkénél, a magyar-szerb határon minden hajnalban százával engedik át az embercsempészek az illegális migránsokat Magyarország területére.

Nem volt rest a Blikk újságírója olyan hajmeresztő történettel előállni – és több más médiatartalom-szolgáltató ezt gondolkodás nélkül átvenni és megjelentetni -, mint, hogy hajnalonként az embercsempészek a magyar oldalon megbontják a határzárat egy adott részen és azon több száz illegális migránst engednek át, majd gépkocsikkal őket továbbszállítják Ausztria irányába.

Az újságíró cikke megjelentetése előtt nem kereste meg a témakörben nyilvánvalóan hiteles információkkal bíró rendőrséget, így ezúton tartjuk szükségesnek közölni: a fentiekben részletezett történet valótlan, ezen túl teljességgel életszerűtlen.

Szükségtelennek érezzük hangsúlyozni és részletezni, hogy a rendőrség a honvédséggel közösen milyen mértékű humán és technikai erőforrást biztosít az államhatár védelmére.

A cikkekben írtakkal szemben a valóság az, hogy a rendőrség az államhatártól számított 8 kilométeres zónán belül feltartóztatja azokat a személyeket, akik illegális úton lépnek be Magyarország területére, őket az ideiglenes biztonsági határzáron kialakított kapukon át a tranzitzónákhoz irányítják a szükséges felvilágosítás mellett. Az embercsempészekkel szemben minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel fellép a rendőrség.