Papp: „Ki akarták végezni a rendőreimet!”- a segélykérés hanganygával

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője és az országos rendőrfőkapitány 2016. szeptember 25-én sajtótájékoztatón ismertette a Budapest VI., Teréz körúton elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatban közzétehető információkat.
A cikkhez kapcsolódó videó:

Papp Károly altábornagy közölte: a megsérült két rendőr állapota – az elszenvedett sérüléseikhez képest – kielégítő, stabil. A rendőrség minden segítséget megad felépülésükhöz. Az országos rendőrfőkapitány – többek között – elmondta, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete és más bűncselekmények gyanúja miatt indított büntetőeljárást a 2016. szeptember 24-én 22 óra 36 perckor a Budapest VI., Teréz körút 2-4. szám előtt történt robbantással kapcsolatban. A beszerzett bizonyítékok alapján kétséget kizáróan megállapítható, hogy a robbantás célpontjai rendőrök voltak. Papp Károly az őket ért támadást az egész magyar rendőrséget ért támadásként értékelte.

 

Papp: „Ki akarták végezni a rendőreimet!”- a segélykérés hanganygával

 

Papp: „Ki akarták végezni a rendőreimet!”- a segélykérés hanganygával

A robbantást az ismeretlen elkövető házi készítésű, repeszképző anyagokkal kombinált szerkezettel követte el. A rendőrség hajtóvadászatot indított a 20-25 év körüli, körülbelül 170 centiméter magas, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselő férfi ellen.

A rendőrség 145 kamerafelvételt már lefoglalt. A felvételek kiértékelését a Nemzeti Nyomozó Iroda a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ munkatársai közreműködésével folyamatosan végzi. Az eljárás során kiterjesztett helyszíni szemlére, majd szakértői szemlére, tanúkutatásra, adatgyűjtésre, szakértők bevonására került sor. A rendőrség szorosan együttműködik a Terrorelhárítási Központtal, a polgári titkosszolgálatokkal és a Nemzeti Védelmi Szolgálattal. Az ügy felderítésén több száz rendőr dolgozik.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője a robbanóanyag, robbanószer tekintetében szigorított ellenőrzést rendelt el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a közúti határátkelőhelyeken és valamennyi nemzetközi személyszállító vonaton.

A bűncselekménnyel kapcsolatos bejelentések fogadására a rendőrség elkülönítette a nap 24 órájában hívható 06/80-620-107 zöld számot, a bejelentéseket a 107 vagy a 112 segélyhívó számok bármelyikén is fogadja. A beérkezett 14 bejelentés értékelése folyamatban van.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője nettó tízmillió forint díjat tűzött ki a nyomravezetőnek.

Dr. Keresztes Imre főügyész közölte: az országos rendőrfőkapitány még vasárnap hajnalban tájékoztatta arról, hogy szolgálatukat teljesítő, hivatalos személyként eljáró rendőrök sérelmére követtek el bűncselekményt, ami megalapozhatja a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörét. A főügyész több munkatársát is a helyszínre küldte, hogy ismerkedjenek a bizonyítékokkal, és tapasztalataikkal segítsék a felderítést. Mint mondta, minden feltétel biztosított ahhoz, hogy amikor átveszik a nyomozást, az eljárás „törés nélkül, ugyanolyan ütemben, mint ahogyan elindult haladjon tovább”.