18 éves kiberbűnözőt fogtak európai összefogással (videóval)

A Nemzeti Nyomozó Iroda büntetőeljárást folytat egy 18 éves fiatalemberrel szemben.
A cikkhez kapcsolódó videó:

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 18 éves inárcsi férfival szemben. A fiatalember több alkalommal indított internetes honlapok ellen terheléses támadásokat, amelyekkel az információs rendszerek elérését akadályozta, a weboldalakat „lefagyasztotta”.

Az Europol a kiberbűnözés visszaszorítása érdekében 2016. december 5. és december 9. között akcióhetet tartott, amelyben 12 tagállam – köztük Magyarország – és az Amerikai Egyesült Államok vett részt. Az összehangolt akció során egymással megosztott bűnügyi információk alapján Európa-szerte több büntetőeljárás indult.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai – a nemzetközi akcióhét keretében – 2016. december 5-én házkutatást tartottak az inárcsi férfi otthonában. Ennek alkalmával a nyomozók adathordozókat foglaltak le, illetve azt a számítógépet, amiről a fiatalember a terheléses támadásokat indította. A rendőrök a 18 éves férfit elfogták, majd előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. A gyanúsított részben beismerő vallomást tett. Elmondta, játéknak gondolta a támadásokat, a számítástechnika iránt érdeklődő fiatalként csak meg akarta mutatni a barátainak, mire képes az informatika világában. A férfi a büntetőeljárás során szabadlábon védekezik.

Az Europol kiberbűnözés elleni kampányához kapcsolódva a rendőrség felhívja a figyelmet a felelős számítógép- és internethasználatra, valamint arra, hogy a honlapok működésének akadályozása bűncselekmény. Az európai bűnmegelőzési akció plakátja és GIF animációja letölthető a rendőrség twitter oldaláról.