Tiszteljük meg mindnyájunkat és tiszteljük meg önmagunkat is

A szombati nappal még nem ért véget az ünnepség. Vasárnap egy kicsit tovább pihenhettek a rendekiek, de 11 órakor már várta őket a templomban Schwarcz Márton plébános  aki az ünnepi misét német nyelven celebrálta.

A mise után a két világháború hőseiről és a kitelepítésről emlékeztek. Ünnepi beszédet mondott Töltl Zoltán a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Beszédében kiemelte, hogy semmi sem fehér vagy fekete. A történelem ennél sokkal bonyolultabb. Úgy fogalmazott, hogy

– A tényeket többé kevésbé már ismerjük, és tudjuk, nem volt fekete-fehér, jó és egyértelműen rossz oldal. Az egyszerű emberek oda sodródtak, ahová sorsuk vitte őket és ez sokszor megbélyegzést is jelentett.

A világháborús hőseink emlékét megőrizzük mondta a műsorvezető, majd felkérte a megemlékezőket a koszorúk elhelyezésére az emlékműnél.

nemzetisegi hetvege koszoruzas-2Koszorút helyezett el:

     –      A Német Nemzetiségi Önkormányzat

  • Ajka Város Önkormányzata
  • Fidesz képviselói
  • Ajkarendeki Német Nemzetiségi Dalkör
  • Laschober Mária Német Nemzetiségi Általános Iskola
  • Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda és Művelődési Központ
  • Ajkarendekért Egyesület

18 URL=page=products_category&cat_id=137&subcat_id=462

nemzetisegi napok felvonulásA vasárnapi ebéd után még egy utolsó felvonás várt a falu lakosságára. A nemzetiségi kulturális műsor az iskola udvarából felvonulással kezdődött. Elsőként a legkisebbeknek a Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda tánccsoportjának vidám táncát csodálhattuk meg. Majd őket követték a Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola táncosai. A programban fellépet még az Ajkarendeki Német Nemzetiségi Énekkar, a Mozgássérültek Ajkai Egyesületének Énekkara, a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Énekkar, Ajkarendekért Egyesület tánccsoportja s végül a rendezvénysorozat zárásaként a városlődi Pergő Rozmaring tánccsoport fiatal táncosainak tapsolhatott a közönség.

 

 

 

A Nándi kolbászánál nincs jobb ( Ajkai Szó, TV Ajka videójával)