A Nándi kolbászánál nincs jobb ( Ajkai Szó, TV Ajka videójával)

A nemzetiségi hétvége második napja elég sütősre sikeredett. Sült a lángos, Nándi kolbásza, az ezer ízes palacsinta és a nagy melegben bizony azok zsírja is akik kimerészkedtek a szabadba. Igaz a szervezők komoly sátorrendszerről és a Nomádia büfének köszönhetően friss hideg sörről is gondoskodtak. Ami bizonyára különösen jólesett azoknak akik már délelőtt nyolc órától részt vettek az Erdősi Mihály nemzetiségi futballkupán.  

Hat helybeli csapat részvételével zajlott az ajkarendeki nemzetiségi napok keretében a hagyományos Erdős Mihály emléktorna. A tornát mindig szombat délelőtt tartják. A kispályás labdarúgó tornára vegyes életkorú játékosok, 12 évestől 50 éven felüliekig vettek részt. A játékvezető Nagy József volt. A győztes a Viva Tours Ajkarendek lett, a második a Milán csapata, harmadik a Balhusz Butor Ajkarendek. A szervezők egyéni jutalmakat is adtak át. A legjobb kapus címet Hájas Attila érdemelte ki, a gólkirály Hauser Tibor lett, a legjobb mezőnyjátékos pedig a 13 esztendős Bakó Roland. A versenyen és a díjátadáson jelen voltak Erdős Mihály hozzátartozói is. Sass Péter 120 főre főzött ebédet, megvendégelték a sportolókat és a szurkolókat is.

Természetesen idén sem maradhatott el a hagyományos főzőverseny sem, idén elvileg  hat csapat nevezett,s ebben benne volt  Bőm Laciék csapata, akiknek a fő támogatójuk, úgy fogalmazott hogy -nekünk nincs főznivalónk, csak sütnivalónk. Talán ezért is döntöttek úgy, hogy mindenkit megvendégeltek a lángosaikból amit összesen 12 kiló lisztből hat család készített el s aminek eredménye több mint 200 db kisütött lángos. Fél füllel hallottuk, hogy jövőre továbbfejlesztik lángosukat, így már szinte biztos, hogy velük is találkozhatunk 2017-ben  az Ajkarendeki Nemzetiségi Napokon. Lehet, hogy ez is elmaradhatatlan kelléke lesz a Nemzetiségi Napoknak, mint a Nándi kolbásza, vagy az Ezer Izes palacsinta? Majd pár év és kiderül. Egy biztos. Káposzta nélkül nincsen egyesületi rendezvény, így mi mással készülhetett volna a szervező Ajkarendekért Egyesület, mint Jókai bablevessel és az elmaradhatatlan  toroskáposztával. Igaz utóbbit szinte csak mutatóba készült de az illata is bőven kényeztette érzékszervünket. Így hát a zsűri végül nyolc csapathoz ment kóstolni, amin a sörösök kicsit be is sértődtek, hiszen ők kimaradtak a körből, de szerencsére nem fogytak ki a hideg sörből. A csapatoknál hagyományos és különleges alapanyagokból készültek a bográcsban a gulyások és a pörköltek.Volt csapat  ki az erősre, volt ki a borsosra esküdött az étele elkészítésében. De és Dália nyugdíjas klubtól megtudtuk, hogy  az apróra vágott zöldségek a titka annak, hogy ilyen ízletes lett a főztük. Nemis tudott dönteni a három tagú zsűri az esti értékelésnél, így végül minden csapat kapott ajándékot. A zsűri tagjai voltak, Szirmainé Vinkelmann Amália, Hegedűs Józsefné és Futó Dávid Levente. A finom gulyások, lángosok és kolbász után mindenki megkóstolhatta a rendeki Ezer Izes palacsintát is. Szorgos kezek több száz palacsintát sütöttek és ízesítettek meg különleges házi lekvárral, dióval, mákkal és nutellával.

 

Persze nem csak főzőcskéből állt a szombat délután. Volt légvár, arcfestés, kézműves foglalkozás, gyereksarok és Kiss József, nemesvámosi betyár is tiszteletét tette Ajkarendeken.

József saját készítésű játékait hozta el amit nem csak kipróbálni, de akinek megtetszett az vásárolhatott is belőle, ahogy a karikás ostorokból, fokosokból, ördöglakatból és sok más pásztorok által használt tárgyból. József neve olvastán biztos vannak néhányan akik felkapják a fejüket. Hiszen a betyárt a napokban egy M1-es élő adás után eléggé a szájára vette a média. A történet röviden annyi, hogy József bemutatta, hogy hogyan kell az ostorral bánni. Amiben a köz- tv fiatal riporter nője is partner volt, így beállt az ostor elé, ami nagyokat csattant miközben a riporter dereka köré tekeredett, úgy, hogy közben nem ért hozzá.  Ezért a mutatványért állítólag feljelentették a jogvédők az MTVA-t.

Vajon az ajkarendeki kutyás bemutató résztvevőit is feljelenti valaki? Hiszen a műsor vezető maga ismerte be, hogy annyira forró az aszfalt a focipályán, hogy a kutya nem szívesen fekszik még parancsra sem. És ha nem fekszik, akkor mi a helyzet a tappancsával? Érdekes, hogy a gazdikon volt lábbeli.

nemzetisegi napok ajkarendek operett

A kutya komédia után egy lélegzetvételnyi szünet, majd este nyolctól Schupp Gabriella és Ott József színészek operettslágerekkel kápráztatták el a szépszámú közönséget az iskola mögötti nagyszínpadon. Ezzel megalapozván a jókedvet az est fő attrakciójára. A Tékozló fiú című rockoperát ajkarendeki színjátszók adták eló bevonva Ajkarendek népét is az előadása. Az produkció  különlegessége, hogy ez az első alkalom, hogy a kis társulat  ilyen jellegű darabra adta a fejét. Ami végül osztatlan sikert aratott és vastapssal jutalmazta a közönség. (A darab ősztől weboldalunkon is megtekinthető lesz)

Szombati napot Pék Attila és felesége zárta élőzenével a sportpályán.


Hintón érkezett az ajkarendeki daloskönyv

Nemzetiségi hétvége Ajkarendeken