Teljes körű Monitoring és Lakossági Riasztó rendszer próba várható (videóval)

A MoLaRi-rendszer a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszer. A rendszer alkalmas egyrészt arra, hogy veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek során azonnal jelezze a veszélyes anyagok környezetbe kerülését, másrészt, hogy a veszélyes anyagok terjedésével kapcsolatos adatokat szolgáltasson a katasztrófavédelem részére.

 

A rendszerrel a vegyi balesetek bekövetkezése esetén haladéktalanul meghozhatók azok döntések, hogy milyen lakosságvédelmi intézkedésekre van szükség. A MoLaRi-rendszer a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság azonnali riasztását, illetve tájékoztatását is biztosítja, ami szintén rendkívül fontos egy ilyen helyzetben, hiszen jelentősen emeli a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság biztonságát és biztonságérzetét. A MoLaRi-rendszerrel az ipari üzemek és a katasztrófavédelem egyaránt hatékonyabban tudnak eleget tenni feladataiknak.

 

A MoLaRi-rendszer folyamatos üzembiztonságának fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként tesztelik. A riasztó végpontok próbáit általánosságban minden hónap első hétfőjén hajtják végre, évente két alkalommal azonban teljes körű úgynevezett hangos üzemű próbát tartanak a szakemberek.

 

A rendszer idei második teljeskörű hangos üzemű próbájára 2016. szeptember 5-én 11:00-kor kerül sor, és Veszprém megyében Várpalotán, Gógánfán, Ukkon, Berhidán és Pétfürdőn lesz hallható.

 

A próba szövege a következő:

 

„Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják”. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „katasztrófariadó” jelzés két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

Ezt követően a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják” szöveg hallható. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „Veszély elmúlt” jelzés kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés. A szirénajelzést követően a következő szöveg hallható: „A próbának vége!  A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”