Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja

A Természeti Katasztrófák Világnapja minden év októberének második szerdájára esik. Ez a nap elsősorban a természeti katasztrófák áldozatainak állít emléket, emellett pedig jó alkalmat jelent, hogy különböző prevenciós előadásokkal és bemutatókkal felhívjuk a figyelmet a megfelelő védekezés és felkészültség fontosságára. Az elmúlt évtized során világszerte több mint hatszázezer ember veszítette életét természeti katasztrófák miatt, ehhez megközelítőleg hétszáz katasztrófának kellett bekövetkeznie. Az elmúlt években tapasztalt népességrobbanás és rendkívül nagymértékű urbanizáció alapjaiban változtatta meg a modern világ képét. Az óriásvárosok kialakulásakor pedig az egyre gyakrabban keletkező helyhiány miatt a súlyos természeti veszélyeket rejtő területek is benépesültek, ezzel jelentősen megnövelve egy esetleges természeti katasztrófa kockázatát. Az ilyen területek például a folyóvizek árterei, vagy a földcsuszamlásoktól rendszeresen sújtott helyoldalak.

Az ENSZ már az 1990-es években nemzetközi összefogást sürgetett a probléma megoldása kapcsán, valamint a szakemberek egy programot is kidolgoztak a természeti katasztrófák számának csökkentése érdekében. A program fő célkitűzései között szerepelt a globális erőfeszítések koordinálása, valamint a katasztrófahelyzetek megelőzésének hatékonyabbá tétele is. A program kapcsán egy jelentés is készült, melyből kiderül, hogy a klímaváltozás természeti sokszínűségre gyakorolt hatása szempontjából hazánk a világ egyik legsérülékenyebb országa. Ez az állítás az elmúlt évek tapasztalatai alapján bizonyítást nyert, elég csak az 1999 februárjában történt rekord mennyiségű havazásra, vagy épp a 2001-ben és 2006-ban bekövetkezett tiszai árvizekre, vagy a 2010 májusában a Kab-hegyen mért, minden addiginál erősebb 165 km/h-s széllökésekre gondolni.

A természeti csapásokat megakadályozni ugyan nem tudjuk, azonban megfelelő felkészüléssel hatékonyan védekezhetünk ellenük ellenük.